Friday, June 13, 2014

Biologi Gunaan USM

Assalamualaikum.





Adik-adik lepasan asasi/ matrik yang dapat kos Biologi Gunaan USM mesti takde idea kan kos ni belajar pasal apa? For sure Bio lah tapi nak tahu tak subjek apa yang korang kena belajar nanti? Hehe. Harini mood untuk share pengalaman kat USM ni datang lagi so.. Here's the story :)



Masa first sem dulu kitorang kena ambik 3 subjek teras

- Genetik

- Biochemistry

- Organic chemistry


Antara tiga ni yang paling best bagi akak biochemistry sebab lebih kurang je ngan apa yang belajar masa asasi dulu. Cuma belajar lagi detail. Yang paling tak minat genetik. Haha. Sebab apa ntah . Taktau. Organic chem susah sikit sebab terlampau baaaaanyak mechanism yang kena hafal.



Agak bizi sem satu sebab ada lab report kena siapkan. Jangan risau. Lab report tak susah , diorang (lab instructor) akan guide :)




Sem 2 ni belajar Ekologi, Biodiversity ngan Inorganic Chemistry. Seronok belajar tapi time exam susah nak score. Huhu.





Kepada bakal-bakal junior USM, bila masuk sini nanti kena study hard sikit sebab final 70% so kalau tak boleh score final susah la nak dapat A. Kohkoh .


Ohye. Kalau amek kos ni, uolss akan diberi pilihan untuk sambung 5 major :


- Bioteknologi
-Vector and Parasite
-Aquatic Biology
-Environmental Biology
-Agrobiology



Teringat dulu ada senior share pasal Agrobiology. Major ni macam banyak belajar pasal penyakit pokok. Feeling feeling jadi dokter pokok giteww. haha.  Pastu senior tu jugak ada cakap yang bagi Agrobiologist, kita kena fikir macam mana nak sediakan makanan yang cukup untuk populasi penduduk yang makin bertambah . Mungkin boleh tanam padi atas laut? Haha. Macam mustahil tapi tak mustahil pun kalau kita memang nak buat.


Major Biotech tak tahu nak citer camna sebab belum dapat info lagi dari senior. Aquatic ngan environment banyak fieldtrip. Kalau nak senang dapat kerja lepas grad, amek lah major Vector and Parasite sebab kat USM je ada kos ni. Hehe



Thanks for reading !



1 comment :

Diyana Zahari said...

Macam best je course tu :D ni pun masih dalam dilema course even umo dah 20 tahun ni ha.. T_T Walau xkuar lagi rsult tp dh tahu study dlm mlysia