Friday, January 23, 2015

Bioteknologi USM (Part 1)

Assalamualaikum. 


 Firstly, mamasheh kat adik junior yuyeshem (USM) yang singgah blog hakak tu. Heheh. Ni rasa semangat lagi nak share story kat belog ni. Hahah *fefeeling hakak sangat. lulz* 


Basically, awal-2 masuk sem 3 ni tak banyak lagi tau lab. Em bila masuk minggu ketiga camtu baru semua lab dah start. Hakak nak nasihatkan awal-2 kalo tak suka terperuk dalam lab baik korang takyah amek biotech. Hahaha. Pegi amek major environment ke, zoology ke. Haaa. Major diorang banyak fieldtrip. 



Even hakak tahu yang dak-2 biotech ni keje duk kat lab je, hakak rasa major ni je yang kena ngan jiwa. Tak kesah la duk kat lab pun. Janji kita minat ngan benda tu. Haha.





Hmm. Okay. Sem ni ada empat lab. Empat dik empat. EMPATTTT ! hakak rasa ni dah lebih dari cukup. HAHAHA T.T



Bayangkan masa kitorang first year ada dua lab pun dah rasa penat buat lab report. Amek biotech tengok-2 tiga dik, empat ! Hmm lahai mula-2 rasa stress gak lama-2 macam dah biasa. Lagipun sapa yang rasa macam masa first year tu minat Genetics ngan Biochem hmm better masuk Biotech la ye? heheh. Sebab memang banyak basic dua subjek tu nak guna sekarang.




Lab yang tiga tu lab Techniques in Biotech, lab Mycology, Bacteriology ngan lab Virology. Personally, hakak suka lecture daripada lab tapi ada la jugak lab yang best. Depend on subject. hehe



Next part lak akak citer satu-2 pasal setiap lab yang kitorang ada. Lulz. Just nak share je so nanti korang boleh decide nak amek ke tak biotech ni haaa. HAHA.




To be continued. In shaa allah !



Thanks sudi baca post ni *sambil tunduk hormat*

2 comments :

najihah sahami said...

waa..student biotech ek? hebatt..hehe...saya dulu masa belajr, masuk lab 2 minggu sekali pun dah rasa nak muntah. tak minat sangat.

Firzanah Azhar said...

wah macam2 lab ye ade. sabar je la kak :)